محتوای مقاله ی راهنمایی برای شما که دنبال راه اندازی استارت آپ هستید ولی ایده ندارید
جهت مطالعه این مقاله نیاز به 7 دقیقه دارید

خیلی از افرادی که برای استارت آپ ویزا به من مراجعه می کنند عموما ایده ندارند و خب قاعدتا بر اساس قوانین شخصی و خطوط قرمز کاری، عموما با این افراد کار نمیکنم . یعنی ترجیح میدهم با افرادی که خلاق و ایده پرداز هستند کار کنم و تیمشان را منتور کنم. اما بعضی از مواقع ، افرادی با استعداد پیدا می شوند که فقط ایده ندارند. یعنی تقریبا تمامی شرایط کارآفرین شدن را دارند اما ایده ای که تبدیل به استارت آپ کنند را پیدا نمیکنند. برای همین تصمیم گرفتم تا مقاله ای منتشر کنم و از برخی روش های استاندارد برای ایده پردازی را برایتان بازگو کنم تا اگر درون خود یک کارآفرین میبینید ولی قدرت و توانایی ایده پردازیتان بروز بیرونی پیدا نکرده، بتوانید خودتان را به نوعی کنکاش کنید و این قدرت را از درون ناخودآگاه صدا کنید. در ابتدا قصد داشتم عنوان این مقاله را  «ماشین تولید ایده خود را بسازید» بگذارم اما در نهایت تصمیم گرفتم عنوان را عوض کرده و  « راهنمایی برای شما که دنبال راه اندازی استارت آپ هستید ولی ایده ندارید » بگذارم.

من در این نوشتار به یک فریمورک ( چارچوب ) سه گانه اشاره خواهم کرد که بر اساس شکل زیر ساختار میگیرد

 

۱ – مشکل خود را حل کنید

یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای یافتن ایده برای استارت‌آپ‌تان، حل مشکلاتی است که در زندگی روزمره، محل کار یا جوامعی که به آن‌ها اهمیت می‌دهید، با آن روبرو هستید.

ایده هایی که پشتوانه مشکلاتی هستند که تجربه دست اولی با آنها دارید، راه بسیار خوبی برای شروع هستند. هنگامی که آن مشکلات را شناسایی کردید، راه‌حل‌هایی را دریابید که بهترین کار را انجام می‌دهند، چیزی برای خود بسازید، افرادی را پیدا کنید که مشکلات مشابهی دارند و آنها را به استفاده از آن تشویق کنید. مثلا، درو هیوستون در یک مصاحبه  اشاره کرد که چگونه ایده Dropbox را کشف کرد:

“این واقعاً از سر ناامیدی شخصی بود… من مدام یک هارد درایو کوچک با خودم حمل می کردم و برخی مواقع نیز برای خودم یکسری فایل را ایمیل می کردم. یک روز که من با اتوبوس از محله چینی ها بوستون به نیویورک می رفتم، هارد درایو را در اتوبوس جا گذاشتم و بسیار ناامید شده بودم. و با خودم گفتم خدای من دیگر نمیتوانم این شرایط را تحمل کنم باید یه راهکاری برای آن پیدا کنم. »

 

 

برای حل مشکل شروع به نوشتن کد کرد. او سپس متوجه شد که همگام سازی فایل ها از طریق اینترنت می تواند به سرویسی تبدیل شود که به افراد کمک می کند در هر زمان و هر مکان به اسناد آنلاین دسترسی داشته باشند.

۲ –  راه حل های جایگزین ایجاد کنید

این چارچوب از شما می‌خواهد که به راه‌حل‌های موجود فکر کنید. نقاط ضعف و معایب را بسنجید، چرایی بد بودن آنها را ارزیابی کنید و سپس راه حل های جایگزین را برای ایده استارت آپی خود بیابید . البته پیشنهاد می کنم روی کاغذ بنویسید تا فراموش نکنید. بد نیست در این مرحله کمی طوفان فکری هم داشته باشید. چه بهتر که با چند نفر از دوستان و نزدیکانتان این طوفان فکری را پیش ببرید.

به طور معمول، این عوامل نهفته را باید در نظر بگیرید:

  • هزینه
  • سرعت
  • عوامل بازدارنده
  • مکانیسم های موجود در بازار ( عموما دولتی و قانونی )
  • وضعیت موجود بازار
  • و محدودیت

به عنوان مثال

۱ – جایگزین تاکسی → رانندگان شخصی

به جای اتلاف وقت در صف ایستادن، می‌توانید از گوشی هوشمند خود راننده رزرو کنید و خودرو در عرض 3 دقیقه از راه می‌رسد. این سریع، راحت و بدون دردسر است. به عنوان مثال، Uber و Lyft و در ایران هم قطعا تپسی و اسنپ

Uber

 

۲ – جایگزین آموزش عالی → MBA آنلاین

به طور سنتی، MBA حدود 55727 تا 161810 دلار در دنیا و در ایران حدود ۲۰ میلیون تومان هزینه دارد. البته این اعداد در آموزشگاه های آزاد مانند آکادمی برند ایران و آموزشگاه بهار و … است و اگر شما بخواهید در دانشگاه آزاد ادامه تحصیل دهید قطعا این رقم خیلی بیشتر می شود. افراد برای دریافت گواهینامه یا مشاغل پردرآمد در MBA ثبت نام می کنند. جایگزین می تواند جوامع متخصص باشد که به شما کمک می کند در حرفه خود موفق شوید. این یادگیری مبتنی بر سیگنال بالا، آموزش تخصصی و یک به یک ، 80 درصد ارزان‌تر و سریع‌تر در هفته‌ها و نه سال‌ها تکمیل است. به عنوان مثال، On Deck و altMBA و یا در ایران نیز مثال آکادمی برند ایران و آموزشگاه بهار و ماهان را زدم. البته در این مورد به خصوص پیشنهاد می کنم کورس های آنلاین یودمی و لینکدین را ببینید که هم سریعتر پیش میروید و هم تخصصی تر است

On Deck

۳ – جایگزین انتشار رسانه ای → پلتفرم های مستقل یا غیرمتمرکز

در گذشته، برای انتشار یک کتاب، باید از طریق ناشران کتاب مراجعه کنید. یا یک توزیع کننده فیلم برای انتشار فیلم. به عنوان مثال زمانی که فیلمی منتشر میشد از طریق مغازه های اجاره فیلم به دست مخاطب میرسید اما با رشد تکنولوژی این روند تغییر کرد تا امروز که دیگر بلاکچین در حال تسخیر دنیاست و نمیتوان به مدل های گذشته اتکا کرد و بر طبق آنها ( مثلا موسسه هنر اول ) فیلم تولید و منتشر کرد. MovieBloc دسترسی غیرمتمرکز را برای سازندگان فیلم و دسترسی مستقیم به مخاطبان، داده‌ها، پرداخت‌ها و سرمایه‌گذاران را از طریق بلاک چین فراهم می‌کند.

MovieBloc

 

۳ – ایجاد کننده دسته

این رویکرد به عنوان “طراحی دسته” شناخته می شود، اصطلاحی که توسط نویسندگان “Play Bigger” ابداع شده است. ایده ایجاد یک بازار کاملاً جدید، دسته بندی کسب و کار جدید، محصول یا خدمات جدید است. به عبارت دیگر، شما با طراحی فضای خود فراتر از رقبای موجود، نوآوری می کنید. دقیقا کاری که من امروز و در سال ۱۴۰۱ در ایران انجام دادم. تا به امروز چیزی تحت عنوان منتور استارت آپ ویزا در ایران وجود نداشت اما من با شناخت بازار و گپ موجود در بازار این دسته بندی را ایجاد کردم و سعی دارم به مخاطبانم کمک کنم تا رشد کنند.

اگر به 25 سال گذشته نگاه کنید، شرکت‌های جدیدتری که شرکت‌های فعلی را شکست می‌دهند، به‌جای تبدیل شدن به رقبای بهتر، سازنده‌های دسته‌بندی هستند. مثلا،

۱ –  Airbnb – بازار اجاره تعطیلات!

با دور شدن از صنعت مهمان‌نوازی موجود، Airbnb موجودی‌ها (مانند مسکن، رویدادها، سفرها، تجربیات) را از طریق اشتراک‌گذاری اقتصادی و پلتفرم‌سازی باز می‌کند. به نظرم نمونه داخلی هم هومسا و استارت آپ شب مثال های خوبی باشند

airbnb

۲ – نتفلیکس – پخش آنلاین فیلم

برای چندین دهه، فروشگاه‌های کرایه ویدئویی بر بازار سرگرمی‌های خانگی تسلط داشتند. نتفلیکس نمونه خارجی و فیلیمو و نماوا نمونه های داخلی،  یک پلتفرم پخش آنلاین ایجاد کرده و محتوای فیلم را در دسترس شما قرار می دهد.

نتفلیکس - پخش آنلاین فیلم

۳ – HubSpot -inbound marketing

Hubspot اصطلاح «بازاریابی ورودی» یا inbound marketing را ابداع کرد و راه‌حل‌هایی را ایجاد کرد که بر جذب خریداران از طریق اتوماسیون (مانند محتوا، ایمیل‌های قطره‌ای، تولید سرنخ، یکپارچه‌سازی جریان کار) تمرکز می‌کنند به جای تکیه بر دسترسی دستی و سنتی ، فروش سنتی و چشم‌انداز کوتاه! شاید نوین مارکتینگ نمونه ی خیلی کوچک از این نوع پلتفرم ها باشد.

 

۴ – Salesforce – نرم افزار مبتنی بر کلاد

در روزهای اولیه، بازار نرم‌افزار سازمانی تحت سلطه مجوزهای نرم‌افزاری بود و نیاز به نصب نسخه چاپی داشت. Salesforce نرم افزار سازمانی را در فضای ابری فعال می کند. ارزان تر است – به جای یک مبلغ یکجا، ماهانه پرداخت کنید. راحت است – فقط باید به اینترنت متصل شوید. در ایران هم خوشبختانه سرویس های ابری زیادی هر روز در حال رشد هستند . شاید راهکارهای سازمانی پارس آنلاین یکی از بزرگترین ها باشد و در خصوص نرم افزارهای سازمانی حوزه فروش بتوانم از سازگار ارقام نام ببرم که افتخار داشتم مدتی مشاور آی تی و برند این سازمان باشم.

Salesforce - نرم افزار مبتنی بر کلاد

نکات ویژه

برای شما که تا پایان این مقاله را مطالعه کردید چند خط اختصاصی می نویسم . در این چند خط پایان مقاله قصد دارم در مورد عاداتی صحبت کنم که به ذهن شما کمک می کند تا سریعتر رشد کند. به نوعی می خواهم نکاتی را بگویم که عضله های ذهنتان قوی شود!

  • از یک برد Kanban برای پیگیری مشکلات، راه حل ها، ایده ها و وضعیت اجرا استفاده کنید.
  • از نظر فکری کنجکاو باشید. همیشه از خود بپرسید: چه کاری می تواند متفاوت در صنعت شما انجام شود؟ روش های جدید انجام کارها چیست؟
  • در انجمن ها و جلسات بنیانگذاران شرکت کنید. حتی اگر بنیانگذاری وبیناری برگذار کرد سعی کنید آن را حتما ببینید . قطعا یکسری نکات برایتان مفید خواهد بود.
  • فرصت‌های بازار را تجزیه و تحلیل کنید و نیازهای برآورده نشده را کشف کنید که راه‌حل‌های شما می‌توانند در آن جا بیفتند و کسب درآمد کنند.
  • ایده های خود را نمونه سازی کنید و برنامه هایی را برای حل مشکلات خود ایجاد کنید.
  • در سازمان های سرمایه گذار و جلساتشان ( اگر عمومی باشد ) حتما شرکت کنید. سرمایه گذاران همیشه از نگرانی ها و نقاط ضعف بازار صحبت می کنند.
  • به انجمن ها، گروه ها و اتاق های آنلاین بپیوندید. در مورد ناامیدی افراد یادداشت برداری کنید و آنها را به راه حل های بالقوه تبدیل کنید.
  • چیزهایی بسازید، چیزهایی را راه اندازی کنید، ببینید آیا مردم از آنها استفاده می کنند یا خیر. راه حل های خود را بهبود بخشید، بنابراین، شهود خود را برای ایده های خوب بهبود بخشید. لازم نیست هزینه کنید. کافیست با دوستان و آشنایانتان مطرح کنید

 

اگه از این مطلب خوشت اومد میتونی توی شبکه های اجتماعی به اشتراک بذاری
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 دیدگاه
مسعودکاظمی

سلام ودرود
مقاله خیلی خوب بود
نکات ویژه پایانی به درستی “ویژه ” ومفید وآموزنده وعالی بود .
درود به شما وهمه افرادمفید وآموزشگر .

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.