محتوای مقاله ی چرا باید فرهنگ سازمانی خود را از ابتدا مشخص کنید : راهنمایی برای استارت آپ ها
جهت مطالعه این مقاله نیاز به 5 دقیقه دارید

به عنوان شخصی که اکنون منتور استارت آپ ویزا هستم و تحصلات آکادمیک برندینگ دارم باید بگویم هیچ چیز برایم مهمتر از ایجاد فرهنگ برند نیست. زمانی هم که با شتاب دهنده ها و یا سرمایه گذاران صحبت می کنم متوجه این موضوع می شوم که برای آنها هم این مسئله اگر اولویت شماره یک نباشد قطعا در پله ی دوم قرار دارد. وقتی هم که قرار است منتور استارت آپ شوم ، حدود ۳۰ درصد انرژی خود را صرف فرهنگ سازمانی می کنم. و خب این عدد بسیار زیادی است. چون تعداد شاخصه هایی که باید در ۷۰ درصد مابقی انرژی تقسیم کنم خیلی زیاد هستند، مثلا بخش فنی و برنامه نویسی و سر و کله زدن با برنامه نویس ها خیلی انرژی از من می گیرد. بریم سراغ این مطلب که پاسخ به سوال چرا باید فرهنگ سازمانی خود را از ابتدا مشخص کنید : راهنمایی برای استارت آپ ها برایتان مینویسم.

کارآفرینان زیادی را می‌شناسم که به‌طور سیستماتیک فرهنگ شرکتی خود را نادیده می‌گیرند، زیرا تمرکز زیادی روی جمع‌آوری سرمایه خود داشتند. آنها همه مسیر را اشتباه میروند. به خصوص که، جدا از مدل کسب و کار و روشی که شما پول نقد تولید می کنید، این دقیقاً فرهنگ است که VC ها به آن نگاه می کنند. آن‌ها می‌خواهند درباره تیم شما، پیشینه همه چیز و افراد و به‌ویژه آنچه باعث می‌شود با شما کار کنند، بدانند.

به همین دلیل است که VCها یا هر سرمایه‌گذاری سعی می کند از نزدیک به دلیل وجودی شما و پایه‌هایی که قصد دارید فرهنگ خود را بر اساس آنها بسازید، نگاه می‌کنند. در واقع سرمایه گذاران ( چه آنجل ها و چه ریسک پذیر ) ، آنها به طور خاص به ۵ چیز نگاه خواهند کرد.

۱ – داستان شما

ممکن است بگویید که برای یک استارت آپ، داستان به احتمال زیاد کوتاه خواهد بود. البته این مربوط به شرکت نیست. این داستان در مورد شخصی است که پروژه را مجسم می کند: شما ( فاندر ) .

بنابراین آنها می خواهند داستان شما را بدانند. چرا به این ایده عجیب و غریب برای راه اندازی پروژه خود رسیدید؟ چه چیزی شما را در زندگی هدایت می کند، چه چیزی شما را به یک رهبر تبدیل می کند و چه چیزی باعث می شود بدانید چگونه استعدادها را در اطراف خود متحد کنید. آنها می خواهند با جزئیات در مورد سابقه شما بدانند. از جایی که می آیی، چگونه آمدی و … یه به قول مولانا

از کجا آمده‌ام آمدنم بهر چه بود         به کجا می‌روم آخر ننمایی وطنم

چه چیزی شما را هدایت می کند. چه چیزی آنها را به این باور می رساند که شما آنها را در میانه راه رها نمی کنید.
شعر از کجا آمده ام آمدنم بهر چه بود

 

۲ –  ارزش های شما

سرمایه گذاران برای انیکه روی استارت آپ سرمایه گذاری کنند می خواهند متقاعد شوند که شما ارزش های درست و طرز فکر درستی دارید. اینکه با دیگران و با خودتان صادق باشید. در مورد اینکه چقدر می توانید تکیه گاه مطمئنی برای ارزش های خود باشید. یعنی چقدر برای ارزش های وجودی و برند و ایده تان ارزش قائل هستید. اینکه در رویکرد خود صادق باشید و به چه میزان ارزش هایی را که می خواهید در کسب و کار خود القا کنید زندگی می کنید. به عبارت دیگر، این ارزش ها در زندگی روزمره شما منعکس می شود.

ارزش های شما نیز باید در ماموریت شما منعکس شود. آنها چیزی هستند که کسانی را که با شما و سهامداران شما از طریق مأموریت شما کار می کنند متحد می کنند.

 

۳ – تعهد شما

آنها می خواهند مطمئن شوند که شما هزار درصد! به پروژه خود متعهد هستید و خودتان به موفقیت آینده آن بسیار مطمئن هستید. یکی از شاخص ها ، ریسک هایی است که شما در ابتدای مسیر آنها را شناسایی کردید و تا حدودی  میدانید باید چگونه مدیریت کنید. و قطعا یکسری ریسک ها هم در طول مسیر برایتان به وجود می آید. شما باید آمادگی مواجهه با این ریسک ها را نیز داشته باشید. به عنوان منتور استارت آپ می خواهم یک نکته ی کلیدی در این بخش برایتان بگویم : اگر به واسطه ی ریسک و خطراتی که در کسب و کار وجود دارد و شما شکست بخورید نباید خاطرتان جمع باشد که کار دیگری دارید و از آنجا کسب درآمد میکنید. این چند واژه را خیلی خیلی جدی بگیرید. در صورت شکست، هیچ کار جانبی نباید داشته باشید. یعنی اینکه اگر درآمدی وجود دارد، ابتدا برای توسعه راه حل شما و پرداخت حقوق اعضای تیم شما استفاده می شود. یا به تعبیر سیمون سینک، شما باید آخرین نفری باشید که غذا می خورید.

به عبارت دیگر، آنها می خواهند در مورد شجاعت و عزم شما متقاعد شوند. زیرا برای کارآفرینی شجاعت و عزم جدی لازم است. ناگفته نماند که سختی غلبه بر چالش ها برای هر کارآفرینی وجود دارد و این انکارناپذیر است.

 

چشم اندازی استارت اپ

۴ – چشم انداز شما

برای ایجاد یک تیم، به یک عنصر متحد کننده نیاز دارید، یک دلیل عادلانه که فراتر از پروژه باشد. این همان چیزی است که DNA آن را می سازد و توضیح می دهد که چرا کاری را انجام می دهید. بدون تعالی، کارمندان و اعضا تیم شما به سختی شما کار نخواهند کرد، مانند شما دید مطمئن و جدی به استارت آپ ندارند و مطمئن باشید با کوچکترین ضربه ای از کشتی خواهند پرید. سرمایه گذاران شما نیز می خواهند از آن مطمئن باشند. شاید در این مقاله در مورد چشم انداز فقط سه خط نوشتم ولی به قدری این مورد مهم است که ترجیح دادم وارد این مبحث پیچیده و مهم نشوم . سعی می کنم در آینده مقالات دیگری در مورد چشم انداز بنویسم.

 

 

۵ – اجرای فرهنگ شما

فرهنگ شما در عمل چگونه ترجمه می شود؟ به عنوان منتور استارت آپ و شخصی که با سرمایه گذاران زیادی صحبت داشته ام برایتان لیستی از مهمترین اطلاعاتی که شرکت های سرمایه گذار از شما سوال خواهند کرد آماده کرده ام. سعی می کنم مهمترین ها را برایتان بازگو کنم :

  • آیا برابری جنسیتی را ترویج می کنید؟ چگونه آن را انجام دهید؟
  • آیا آموزش بخشی از برنامه ی اجرایی شما تیم و استارت آپ شماست؟ چگونه برای آن برنامه ریزی کرده اید؟
  • برای تشویق همکاری و کار گروهی به طور مشخص چه کاری انجام می دهید؟
  • چگونه سهامداران خود را انتخاب می کنید؟ بر اساس چه معیاری؟
  • و چگونه اطمینان حاصل می کنید که زنجیره تامین شما با استانداردهای اخلاقی مطابقت دارد؟
  • و صحبت از اخلاق، آیا منشور دارید؟
  • تشریفاتی و فرهنگی که قصد دارید در شرکتتان برقرار کنید چیست؟
  • تعهد شما برای مراقبت از کارکنان و تضمین رفاه آنها چیست؟
  • و در مورد اقدام شما در مورد محیط زیست چطور؟ چه کاری انجام میدهید تا به محیط زیست آسیب نرسانید؟

شاید انتظار سوالات دیگری را داشتید! ولی باور کنید اینها بیشترین سوالاتی بود که از تیم هایی که من منتور آنها بودم پرسیده شده بود.

یک نکته ی مهم را در پایان این مقاله باید بگویم :

ساختن فرهنگ سازمانی از جنس سالهاست ولی خراب کردن آن از جنس ثانیه!

بنابراین تنها به اشخاصی که برای این فرهنگ اهمیت قائل می شوند، اجازه دهید بخشی از سفر شما باشند در غیر اینصورت با یک خداحافظی کار با آنها را ادامه ندهید . چه آنها سرمایه گذار باشند، چه سهامداران یا صرفاً همکار. فراموش کردن این موضوع می تواند کشنده باشد.

 

اگه از این مطلب خوشت اومد میتونی توی شبکه های اجتماعی به اشتراک بذاری
Facebook
Twitter
LinkedIn
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

من رو در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

جدیدترین مقالات

جدیدترین محصولات

پربازدیدترین مقالات

جدیدترین توییت های من