همین اول مقاله باید خیلی شفاف عرض کنم وب سه دقیقا چه چیزی نیست! وب۳ ، کریپتوکارنسی ( رمزارز ) ، متاورس، ان اف تی نیست! پس وب ۳ چیست؟
وب ۳ مجموعه ای از پروتکل ها و پلتفرم های یکپارچه می باشد، که این پروتکل و پلتفرم ها برای اپلیکیشن ها، سرویس ها و ارزها امکاناتی را ( به نحوی ) ارائه می دهند
بگذارید کمی به قبل برگردیم! در حد دو سه خط. از وب ۱ شروع کنیم.
وب ۱ شبیه سیستم یکطرف است. شما تنها می توانید به وب سایت یک شرکت مراجعه کنید و به اخباری که آنها به شما می دهند نگاه کنید!
در وب ۲ کمی رشد شاهد بودیم و هستیم. البته این کمی بیشتر از حد معمول است و دنیا را به نوعی تکان داد. تا حدی که بخش بزرگی از انقلاب اطلاعاتی را همین وب ۲ منجر شده است. عموم وب سایت هایی که با آن ها مواجه هستید ( شاید ۹۹ درصد ) حاصل همین وب ۲ هستند. در وب ۲ داده ها عمدتاً در مکان های ذخیره سازی متمرکز ذخیره می شوند.
و اما وب ۳، در وب ۳ ، داده ها به صورت غیر متمرکز یا همان decentralize ذخیره و بازیابی می شوند.
حال شاید از خود بپرسید غیر متمرکز چیست؟! این مقاله در مورد ذخیره سازی غیر متمرکز نیست که البته به زودی یک مقاله ی مفصل منتشر می کنم . در اینجا چند خط درباره ی ذخیره سازی غیر متمرکز می نویسم و امیدوارم که برای این مقاله مفید باشد.
ذخیره سازی غیر متمرکز
ذخیره سازی غیر متمرکز و توزیع شده روشی نوین برای نگهداری فایلها است. سیستمهای ذخیره سازی غیر متمرکز مسئولیت نگهداری داده را بین چند اپراتور مستقل به اشتراک گذاشته و یک شبکه تشکیل میدهند. به عبارتی در اینجا وظیفه بر عهده یک موجودیت (یک سرور مرکزی) قرار ندارد. از دید کاربر، این تکنیک هیچ تفاوتی با راهکارهای متمرکز سنتی نداشته و امکان بارگذاری، ذخیره کردن و دسترسی مجدد به انواع دیتا میسر است. با این حال، آن چه پشت پرده رخ میدهد، تفاوتی اساسی دارد. یکی از بهترین پروژههای پیاده شده بر مبنای این مفهوم، فایل کوین بوده است.
و اما اصل موضوع
وب ۳ چیست؟
وب 3 یا همان اینترنت نسل سوم، انقلابی در دنیا بهپا کرده که یکی از اهداف آن، ایجاد اینترنت غیرمتمرکز است. یکی از تکنولوژیهایی که تاثیر بسیار زیادی در تعاملات انسان گذاشته، اینترنت است. با ورود اینترنت دنیای اطلاعات و ارتباطات شاهد تغییرات چشمگیری بود. یکی از شیوههای برقراری ارتباط در بستر اینترنت، از طریق صفحات وب است. در نسل اول وب، به مفهومی به نام تعامل پرداخته نشده بود، اما نسل دوم با معرفی برخی از شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک انقلاب بزرگی در تعامل به راه انداخت.
درست زمانی که کاربران فکر میکردند همه چیز به اوج خود رسیده است، دروازههای نسل سوم وب به روی آنها گشوده شد. اما یکی از مهمترین اهداف وب 3 – Web 3، به وجود آوردن یک اینترنت غیرمتمرکز است.
در وب 3.0، کاربران همچنین می توانند با استفاده از هوش مصنوعی و فناوری یادگیری ماشینی با داده ها تعامل داشته باشند. اصطلاح وب 3.0 توسط جان مارکوف از نیویورک تایمز ایجاد شد و به نسل سوم فرضی خدمات مبتنی بر اینترنت اشاره داشت.
سیری یا الکسای اپل نمونه ای از برنامه های وب 3.0 است. می تواند حجم زیادی از اطلاعات داشته باشد و آن را به دانش و اقدامات مفید برای مردم تبدیل کند.
وب 3.0 دنیای دیجیتالی است که در آن شما اطلاعات دیجیتالی خود را به همان صورتی که مالک لپ تاپ یا ماشین خود هستید، در اختیار دارید. این مکانی است که شما در آن کنترل کامل دارید.
آیا وب 3.0 یک بلاک چین است؟
وب 3.0 جدیدترین نسل از برنامه ها و خدمات اینترنتی است که توسط بلاک چین ارائه می شود. این بستگی به استفاده از یادگیری ماشین و هوش مصنوعی (AI) دارد و موج جدید وب 3.0 نوآوری های متاورس است. متاورس قرار است اساساً نحوه تعامل ما با دنیای دیجیتال را تغییر دهد. تلاش میکند تا وبسایتها و برنامههای کاربردی وب باز، متصل و هوشمندتر را با تمرکز بر استفاده از درک بهتر دادهها مبتنی بر ماشین ایجاد کند.
چند روز پیش مقاله ای منتشر کردم و به معرفی چندین پروژه بر بستر بلاک چین و بر اساس وب ۳ پرداختم . پیشنهاد می کنم آن مقاله را که در این لینک قرار دارد مطالعه فرمایید.
وب ۳ دارای ساختار لانهزنبوری است که شرایط لازم برای اقتصاد همتا به همتا (P2P) را فراهم میکند
وب ۳ در اصل واسط میان معاملات اقتصادی را از بین میبرد. ساختار همتا به همتای (P2P) وب ۳ ، چهارمین انقلاب صنعتی را شکل خواهد داد و موجب سادهسازی تولید خواهد شد. به طوری که مردم خودشان میتوانند از طریق سازوکار فریلنسینگ (موزیک، ویدئو، روزنامهنگاری) خدمات ایجاد کرده یا کالاها را از طریق چاپ سهبعدی تولید میکنند. تولیدکنندگان اقتصاد خلاق میتوانند در نهایت بخش عمدهای از نیروی کار خود (که برای هنرمندان و روزنامهنگاران تغییر بزرگی خواهد بود) را به دست آورند. علاوه بر این، مدلهای کسب و کار شبکهای قدرت گرفته از توکنهای رمزنگاریشده آینده بسیار خوبی دارند. این مدلها مانند انتشار سهام در دهه ۱۸۸۰، سبب رشد بسیار سریع تولید ثروت میشوند.
آنها سود بیشتری ایجاد میکنند و رانندگان سیستم اشتراکگذاری خودرو میتوانند به سودهای ششرقمی دست پیدا کنند. این رانندگان میتوانند از توکنها (و نه فقط از پول بدون پشتوانه) کسب درآمد کنند و هنگامی که شبکههای آنها رشد کرد، ارزش توکنهایشان هم بیشتر خواهد شد. در حال حاضر روزنامهنگاران (از طریق کسب و کار سیویل)، موزیکدانان (از طریق کسب و کار اوجو (Ujo)) و فیلمسازان (از طریق کسب و کار ویویو (Vevue)) میتوانند مستقیماً از مصرفکنندگان کسب درآمد کنند. در حال حاضر در تگزاس (از طریق کسب و کار گرید پلاس (GRID+) افرادی که بر روی پشت بام خود پنلهای خورشیدی دارند میتوانند از طریق تعامل همتا به همتا بر روی یک بلاک چین، برق اضافی خود را به همسایگان بفروشند.
مزایای وب نسل سوم
با توجه به این که هنوز بسیار زود است که در مورد مزایا و معایب وب 3 با قاطعیت صحبت کنیم، اما برخی از ویژگیهای بارز آن عبارتند از:
- عدم نیاز به نهاد مرکزی کنترل کننده: با حذف نهادهای کنترل کننده، امکان کنترل اطلاعات کاربران و یا سانسور آنها وجود نخواهد داشت.
- حفظ مالکیت اطلاعات کاربران: با توجه به اینکه اطلاعات کاربران دارای امنیت رمزنگاری است، امکان استفاده از آنها توسط بازاریابان و تبلیغات کنندگان وجود نخواهد داشت. در واقع، کنترل کامل اطلاعات در اختیار خود کاربران خواهد بود و مطابق با صلاحدید خود میتوانند آنها را به اشتراک بگذارند.
- اجرای برنامهها بر روی تمام دستگاهها: در حال حاضر بسیاری از برنامهها قابلیت اجرا روی تمام سیستم عاملها را ندارند، در حالی که نسل سوم وب، به برنامهها این امکان را خواهد داد تا بدون توجه به نوع دستگاه و هیچگونه هزینه اضافهای، روی سخت افزارهای مختلف اجرا شوند.
- رفع نیاز کاربران در سریعترین زمان ممکن: با اتصال محصولات بیشتر به اینترنت، مجموعه بزرگی از دادهها جمع آوری میشوند. این دادهها برای تجزیه و تحلیل در اختیار الگوریتمها قرار میگیرند، تا اطلاعات دقیقتری برای رفع نیاز کاربران فراهم کنند.
کاهش هک و سرقت اطلاعات کاربران: از آنجایی که اطلاعات به صورت غیر متمرکز هستند و در یکجا نگهداری نمیشوند، هکرها برای برای هک و سرقت اطلاعات، باید کل شبکه را از کار بیاندازند که عملا امکان پذیر نیست.